10 spørgsmål til forfatteren

Fra anmelderklub.dk
Ti spørgsmål til forfatteren:
  1. Har du altid gerne ville være forfatter? Jeg kommer fra et hjem, hvor der altid blev læst og fortalt historier. Min mor læste lange serier højt for min søster og mig; De fem, Kim, Det lille hus på prærien, Silas osv. Og når min far vaskede op, fortalte han os historier fra sin barndom i Indien, eventyr og de græske og nordiske myter. Jeg begyndte allerede at digte historier som barn. Min søster og jeg delte værelse, og hver aften, når vi lå i vores hvidmalede køjeseng, fortalte jeg godnathistorie for hende. Senere forærede mine forældre mig en bog med blanke sider til at skrive i. Jeg ved ikke, om jeg dengang drømte om at blive forfatter. Måske forestillede jeg mig mere, at jeg skulle være journalist. Det blev jeg nu aldrig.
  2. Hvordan fik du ideen til "Dalia Dragehvisker"? Min første fantasyroman Tordenpulveret foregår i et middelalderligt samfund, hvor der hverken findes drager, troldmænd eller magi. Det var helt bevidst. Da jeg var færdig med den, havde jeg lyst til at skrive en historie, hvor det gamle fantasidyr, dragen, spillede en vigtig rolle. Jeg har en veninde, der arbejder for Dyrenes beskyttelse, og hun havde fortalt mig om et interview, hun havde lavet med en hestehvisker. Jeg syntes, det var fascinerende og tænkte, at det kunne jeg bruge bare overført til en fantastisk verden, hvor der eksisterede drager. Selve idéen til Dragesygen fik jeg en aften, da jeg skulle lægge min yngste søn til at sove. Jeg sad ved siden af hans seng i mørket og lod bare tankerne flyde gennem mit hoved. En af tankerne begyndte at tage form. Sådan opstod Dalia og hendes syge drage.
  3. Hvordan havde du det, da et forlag sagde ja til at trykke din første bog? Min debutbog var venderomanen Strømsvigt, som jeg skrev sammen med min mand Daniel Zimakoff. Idéen havde været undervejs i flere år, så da den endelig blev antaget, var det skønt. Vi fik en pris for bogen, og det gav mig skubbet til at sige mit fast job op.
  4. Hvad synes du er den bedste bog, du har skrevet? Åh, det er svært at svare på. Man kan jo heller ikke vælge mellem sine børn. Men hver gang stiler jeg efter at yde mig bedste. Lige nu (2009) arbejder jeg på at afslutte serien om Dalia Dragehvisker. Dalia og jeg har tilbragt de sidste to år sammen, og ind imellem er vi i himlen sammen og ind i mellem i helvede.
  5. Hvad laver du, når du ikke skriver? Jeg læser bøger, går ture, drikker caffe latte (tit på den lokale italienske café Devino), går på biblioteket (gerne med min yngste søn), går til gymnastik, hjælper mine børn med lektier, laver mad (indisk, thai, italiensk ...), køber ind, og når her er meget beskidt, gør jeg rent.
  6. Kan du se dig selv i nogle af personerne i "Dalia Dragehvisker"? Tja, måske kan jeg i glimt godt genkende mig selv i Dalia, men hun er bestemt ikke mig. Da jeg var omkrig tolv år flyttede min søster og jeg fra Jylland over til min faster i Kbh. pga. familieproblemer. Vi havde kun en taske med tøj med, alle vores ting blev tilbage i huset i Skive. Vi kom aldrig tilbage. Så jeg har selv prøvet at blive revet ud af mit kendte miljø og 'finde vej' i en ny verden.
  7. Kunne du tænke dig en filmatisering af dine bøger? Det ville være super.
  8. Hvor finder du inspiration? Alle vegne. I toget, Netto, skoven, København, barndommen, på tv, biblioteket, nettet ... Ved at læse, lytte og undres. Idéer opstår mest, når jeg er alene. Hvis jeg er sammen med andre, ligger fokus på dem. Jeg kan huske, at jeg fandt på, at dragekrigerne skulle være kronragede, da jeg en aften så en fodboldkamp, hvor der var en skallet spiller. Hans kranie var så flot. Jeg besluttede, at dragekrigerne skulle indvies ved en ceremoni, hvor de fik barberet håret af. Det passede mig fint, at de mistede en del af deres kvindelighed – håret – når de skulle være krigere.
  9. Hvad er din yndlingsbog/serie? Jeg har ikke én yndlingsbog/serie. Det skifter hele tiden. Fortiden læser jeg en serie af en nordkvinde Anne B. Ragde, Berlinerpopler, Eremitkrebsene og Ligge i grønne enge. Forfatteren er rigtig god til at beskrive personer. I sommers læste jeg Helle Helles Ned til hundene og syntes den var skøn på grund af al underteksten – det der bliver sagt mellem linierne. Som barn var jeg vild med Silasbøgerne. For nyligt læste jeg Skammerserien af Lene Kaaberbøl. Super gode bøger. Jeg kan godt lide den slags fantasy, hvor man kommer ind under huden på hovedpersonerne. Jeg læser også masser af realisme. F.eks. syntes jeg Mit lorteliv af Vibeke Bækkelund Lassen var skøn. Noget med hovedpersonens måde at tale/tænke på, og hendes stædige kamp for at klare sig i en temmelig håbløs verden.
  10. Hvis du en dag ikke vil skrive bøger mere, hvad vil du så lave? Rejse til New Zealand, Nepal og Hawaii. Og skrive i smug.
Ida-Marie Rendtorff E-mail: ida-marierendtorff@hotmail.com Telefon: 22397456