Hvem blinker først?

Ronja er Milles bedste veninde. Hun betyder alt. Uden Ronja er Mille helt alene. Men som altid har Ronja fået en vild ide, og hun er ret ligeglad med konsekvenserne. Sammen skal de udnytte de klamme mænd, som findes overalt på nettet. Det er mænd, som fortjener at blive afpresset. De er giftige, siger Ronja, og desuden har hun brug for pengene. Men måske er det ikke kun de fremmede mænd, som er giftige for Mille.

Carlsen 2022


Materialevurdering

Kort om bogen
Mille og Ronja er veninder. Så da Ronja får en vild plan om at udnytte klamme mænd på nettet, følger Mille med, for hun vil ikke miste Ronja. Ungdomsbog for 14-16-årige

Beskrivelse
Mille har skiftet skole. Med sig i bagagen fra den gamle skole har Mille en rigtig træls oplevelse. I den nye klasse har hun fået en god veninde, Ronja. De to er meget forskellige, men sammen med Ronja føler Mille sig tryg. Så selv om Ronjas forslag nogle gange skubber til Milles grænser, siger hun ikke fra. Ronja mangler altid penge, så da hun en aften på nettet oplever, at en mand beder hende om at sende nøgenbilleder, får hun en idé. Hun og Mille kan udnytte de klamme mænd og afpresse dem for penge. Så kan der blive råd til billetter til den koncert, begge piger drømmer om at skulle til. Mille er skeptisk i starten, men i sin frygt for at miste Ronja siger hun ja til planen, og de går i gang med forberedelserne. Men hvor langt skal man egentlig gå for at holde på en veninde?

Vurdering
En meget velskrevet ungdomsroman om svære venskaber. Mille går virkelig på kompromis med sig selv for at holde på Ronja. Men er Ronja overhovedet en god veninde? Mange unge mennesker vil helt sikkert kunne genkende elementer fra romanens tema, fordi de selv har oplevet at have overtrådt egne grænser for at passe ind i et venskab

Andre bøger om samme emne
Bogen kan sammenlignes med Instagirl, hvor Isabella lægger sit liv i veninden Kims hænder

Til bibliotekaren
Anbefales indkøbt til folkebiblioteker og PLC

Materialet er vurderet af: Mette Balle Christensen


Det kan være svært at være venner. Især når man kun har en ven, og hendes grænser ikke går, hvor ens egne grænser går.

’Hvem blinker først’ af Ida-Marie Rendtorff er et pragtstykke af en ungdomsroman, der går helt ud til kanten uden at se sig tilbage.

Ronja er Milles bedste veninde. Hun betyder alt for Mille for uden Ronja er Mille alene og intet er værre end at være alene. Eller hvad? Men Ronja mangler penge og hun har fået den ide at de skal blackmaile de klamme mænd, som findes overalt på nettet. De har jo fortjent det og de skriver alligevel til dem, så hvorfor ikke udnytte det?

Men Ronja presser Mille længere og længere ud og de to piger gør ting, som Mille ikke er tryg ved og som udfordrer hendes forhold til sin familie.

Jeg var opslugt og grebet af den her bog. Den tager aktuelle emner op og den bruger dem på bedste vis til at vise faldgruber og problematikker i tiden, i venskaber og i samfundet. Med sine 116 sider er den spiselig for de fleste og trods sit lille format rummer den en stor og vigtig historie.

En kæmpe anbefaling fra ca. 13 år (men absolut også for de større).

Kathrine Pachniuk, Børnelitteraturkonsulent, freelance redaktør, moderator

Ida-Marie Rendtorff E-mail: ida-marierendtorff@hotmail.com Telefon: 22397456