Skyggefolket 1: Månemenneske

Månemenneske

”Har I ikke set Nyhederne i dag? Der er udgangsforbud for børn …” Manden havde blodskudte øjne og et ar ned over den ene kind. Hverken Lass eller Faria svarede.
”Hvor skal I hen?”Arret på mandens kind lyste hvidt.
”Det kommer ikke dig ved,” bed Faria ham af.
”Det tror, jeg nu nok, det gør.” Manden rodede efter noget inden for jakken. Et våben? Lass trak sin kniv.
”Rør dig ikke,” sagde han hæst.

1. del i serien om Skyggefolket

Gyldendal 2015 - også som E-Bog, hent en prøve her


Lektørudtalelse

Kort om bogen
Første bind i den nye spændende science fiction-serie "Skyggefolket" - for 10-12-årige: Hvad gør man, når man opdager, at ens fortid har været en stor løgn?

Beskrivelse
Forfatteren har tidligere skrevet den fremragende fremtids-serie "Kloden under vand", der handler om havstigninger på grund af den globale opvarmning. Bogen "Månemenneske" foregår ligeledes i en måske ikke så fjern fremtid. Drengen Lass lever i et fremtidssamfund, der er næsten barnløst. Mange vil nu give hvad som helst for at få et barn. Derfor er der nu flere kriminelle bander, som kidnapper børn for bagefter at sælge dem til desperate voksne. Lass har lige mistet sine forældre i en ulykke og finder ved et tilfælde nogle besynderlige ting blandt moderens efterladte ejendele. Han undersøger dem nøjere og opdager, at han er en helt anden person. Noget tyder på, at han tilhører det mystiske Skyggefolk, der lever skjult i De Blå Bjerge

Vurdering
En spændende og velskrevet bog med en original handling og en interessant og sympatisk hovedperson. Spændingen og mystikken er støt stigende igennem hele bogen. Flot og fængende forside. Bogen er desuden illustreret med tegneserieagtige billeder i lækre farver. Man glæder sig til næste bind

Andre bøger om samme emne/genre
Læs også Kasper Hoffs fine science fiction-serie "Zonen", der handler om pigen Ona og drengen Jos. De lever i et smadret fremtidssamfund, hvor det fx er forbudt at eje ting fra fortiden. Denne serie er dog lidt barskere end "Skyggefolket". Der er indtil videre kommet tre bind i denne serie

Til bibliotekaren
Må anskaffes!


Har I ikke set Nyhederne i dag?
Der er udgangsforbud for børn …”
Manden havde blodskudte øjne og et ar ned over den ene kind.
Hverken Lass eller Faria svarede.
”Hvor skal I hen?”Arret på mandens kind lyste hvidt.
”Det kommer ikke dig ved,” bed Faria ham af.
”Det tror, jeg nu nok, det gør.” Manden rodede efter noget inden for jakken.
Et våben? Lass trak sin kniv.
”Rør dig ikke,” sagde han hæst.

Ida-Marie Rendtorffs børneroman, “Månemenneske”, er første bind i en ny serie, Skyggefolket, for de 10 – 12årige. Vi befinder os i en ikke fjerne fremtid i en verden næsten uden børn.

Lass har mistet sine forældre ved en ulykke og rydder op i hjemmet mens han venter på at onklen og hans farmor skal flytte ind i huset. Han finder en halskæde som han ved hjælp af pigen, Faria og den gamle vise mand, Harriz får tydet og tolket. Ifølge dette smykke, som viser sig at være en navneplade, tilhører Lass Skyggefolket oppe fra De blå bjerge. Hans forældre var altså ikke hans forældre, og det kaster Lass ud i en eksistentiel krise. Romanen slutter selvfølgelig med, at Lass drager ud for at finde dette folk.

Ida- Marie Rendtorff fører i “Skyggefolket” læseren ind i en utryg fremtidsverden, hvor onde onkler og kriminelle bander står på spring for at kidnappe børn og sælge dem videre til desperate barnløse voksne i en tid, hvor der er stor mangel på børn. Det er ligeledes en verden, fyldt med ny teknologi, men hvor der stadig, midt i ondskaben, findes stabile og gode venskaber.

Romanen er illustreret af Rebecca Bang Sørensen med udtryksfulde illustrationer, der underbygger handlingen og som sætter billeder på den fremmede udtørrede ørkenverden “Månemenneske” udspiller sig i. Måske er det ikke kun barnløshed, der kommer til at danne bagtæppet for serien, men også den globale opvarmning og de forandrede livsvilkår den medfører.

Det hele set i børnehøjde.

Romanen lægger sig i kølvandet på andre romaner, der som “Skyggefolket” behandler børne- og teenageeksistentielle spørgsmål. Her: Hvem er jeg? Hvem er mine forældre? Hvor kommer jeg fra?

Her tænker jeg eksempelvis på Josefine Ottesens serie, “Det døde land” og på Jesper Wung-Sungs “Kopierne” til lidt ældre børn. Begyndere kan starte med “Skyggefolket”.

Ida-Marie Rendtorff fortæller, som det fremgår af det indledende citat, i et effektivt fortællesprog med korte sætninger og masser af direkte tale. Dette medfører at læseren trækkes gennem den spændende og vedkommende handling. Hvordan mon det ender for Lass?

Det er noget af en cliffhanger, læseren bliver efterladt med ved bogens slutning. Jeg kender ihvertfald en læser, der er spændt på, hvordan historien om Lass fortsætter.

Romanen anbefales varmt til læsning på mellemtrinnet, både i undervisningen, men i særdeleshed som frilæsning både på grund af sproget og indholdet.

Målgruppe: 10+

Anmeldt af af Søren Fanø den 22-03-2016